Լակտոզային անտանելիություն․ ախտանիշներ, նշաններ, ու՞մ դիմել
Լակտոզային անտանելիությունը տարածված մարսողական խնդիր է։ Այն առաջանում է, երբ օրգանիզմն ի վիճակի չի լինում ամբողջապես մարսել լակտոզը, որը կաթում և կաթնամթերքում պարունակվող շաքար է։ Չնայած լակտոզային անտանելիությունը չի սպառնում մարդու կյանքին, այն կարող է առաջացնել դիսկոմֆորտ և բացասական ազդել կյանքի որակի վրա։
Լակտոզային անբավարարության ախտանիշները
- Մարսողության խանգարումներ․
- Որովայնի ցավ
- Գղտոցներ
- Վքնածություն
- Լուծ
- Սրտխառնոց և փսխում․
- Որոշ պացիենտների մոտ կարող է դիտվել սրտխառնոց և փսխում՝ լակտոզ պարունակող սննդի կամ խմիչքների ընդունումից հետո
Լակտոզային անտանելիության նշանները
- Ուտելուց հետո ախտանիշների առաջացման ուշացում
- Ախտանիշները սովարաբար հայտնվում են լակտոզ պարունակող սննդի ընդունումից 30 րոպեից մինչև 2 ժամ անց
- Ախտանիշների հաճախականությունը
- Ախտանիշների մշտապես ի հայտ գալը կաթնամթերքի օգտագործումից հետո
- Տարիքը
- Լակտոզային անբավարարությունը հաճախ ի հայտ է գալիս մանկական հասակում և տարիքի դառնում է ավելի արտահայտված
Լակտոզային անտանելիության բուժումը․
- Սննդակարգի փոփոխություններ․
- Պարզել սննի այն տեսակները, որոնք ունեն լակտոզի բարձր պարունակություն (կաթ, պանիր, յոգուրտ, պաղպաղակ) և սահմանափակել դրանց օգտագործումը
- Ընտրել կաթնամթերքի լակտոզ չպարունակող (lactose-free) կամ լակտոզի ցածր պարունակությամբ (low-lactose) փոխարինիչներ
- Կաթնամթերքի աստիճանական ընդունում․
- Որոշ մարիկ կարող են ընդունել ցածր քնակությամբ լակտոզ, և լակտոզ պարունակող սննդամթերքի աստիճանաբար ավելացվող քանակի դեպքում կարող են մեծացնել տոլերանտությունը լակտոզի նկատմամբ
- Լակտազի հավելումներ․
- Լակտազա պարունակող մարսողական հավելումների կիրառում՝ նախքան լակտոզ պարունակող սննդի ընդունումը, որպեսզի հնարավոր դառնա լակտոզի մարսումը
- Պրոբիոտիկներ
- Պրոբիոտիկները կարող են օգնել բարելավել աղիների վիճակը և նվազեցնել լակտոզային անտանելիության ախտանիշները
- Կարդալ սննդամթերքի պիտակները
- Անհրաժեշտ է ուշադիր կերպով կարդալ սննդի պիտակները և գտնել այն բաղադրիչները, որոնք կարող են լակտոզ պարունակել
- Դիմել բժշկի
- Եթե ունեք վերը նշված ախտանիշները, ապա անպայման անհրաժեշտ է ստանալ գաստրոէնտերոլոգի և սննդաբանի խորհրդատվություն՝ ճշգրիտ ախտորոշման, բուժման և ճիշտ սննդակարգի ձևավորման համար։
Ամփոփում
Լակտոզային անտանելիությունը մի վիճակ է, որը պահանջում է ուշադիր լինել սննդամթերքի ընտրության և ապրելակերպի հարցում։ Ախտանիշների և նշանների իմացությունը նպաստում է ժամանակին բժշկի դիմելուն և ճշգրիտ ախտորոշում ու բուժում ստանալուն։
Լակտոզային անտանելիության ախտանիշների դեպքում անհրաժեշտ է դիմել գաստրոէնտերոլոգի և սննդաբանի։